Kirjan syntyprosessi · Merkityksellisiä juttuja

Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan julkkarit hetki hetkeltä

Verkkoraporttiin on kuvailtu poissaolijoita varten julkkareiden jokainen käänne. Tervetuloa mukaan kokemaan tämä ainutlaatuinen kulttuuritapahtuma kanssamme vielä jälkikäteen!

klo 11.00 juontaja Lasse Kantola avaa Kätevä ja Tekevä -messujen ohjelman päälavalla Lahden messuhallissa, ja julistaa samalla Merkityskirjojen yhteisölliset kirjajulkkarit alkaneeksi. Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirja odottaa liinalla peitettynä telineessä.

IMG_3904.JPG

Yleisö kihisee jännityksestä, mutta jaksaa kuitenkin keskittyä katsomaan kolme viikkoa sitten filmatun videopätkän, jolla julkkarishow alkaa:

klo 11.04 Helga Hidalmiina saapuu aplodien saattelemana lavalle kantaen painavaa kahvakuulaa, jota ei siis kirjapainossa tarvittukaan. Hän laskee sen lavan reunalle muiden urheiluvarusteiden seuraksi ja ilmoittaa jännittävien viikkojen viimein kuluneen. Helga lupaa julkkariyleisölle merkityksellisiä yllätyksiä.

Helga kertoo olevansa lavalla kirjantekijöitä eli Tellua ja Annaa tuuraamassa. He kun ovat sellaisia hiljaisia hissukoita, jotka eivät oikein viihdy parrasvaloissa.

klo 11.06 Lavalle saapuu myös lukukissa Hugo suoraan Kehräkummun kissatalosta.

hugosaapuulavalle

Hugo kertoo kissojen rakastavan paistattelua huomion keskipisteenä – erityisesti silloin kun heitä kehutaan ja ihastellaan – joten hänkin saapui mielellään julkkareiden lavatähdeksi. Näin kirjantekijöille on voitu antaa ansaittu vapaapäivä. Hugo tarttuu liinaan paljastaakseen sen alta Helmeri Hessunpoika -kirjan, mutta Helgan korvanappiin saapuu tieto Rautatienkadulta valkokankaalle väkisin pyrkivästä live-videosta, joka on pakko katsoa ensin:

klo 11.10 Helga kertoo ensimmäisen Merkitysyllätyksen: Helmeri Hessunpoikia on siis jokaisessa Lasten Fressissä, joita on peräti 15 ympäri Suomea. Hugo kehottaa yleisöä antamaan vierustoverin kanssa oikein isot ylämaut yllätyksen kunniaksi.

klo 11.12 Helga esittelee Helmeri Hessunpojan viisi upeaa Merkityskummia. Kummit ovat kuulemma Tellulle ja Annalle tärkeitä, sillä ilman heitä ei pienyrittäjillä olisi ollut varaa painattaa neliväristä laadukasta lastenkirjaa Suomessa hienossa kirjapainossa. Mutta isompien yritysten tuella Helmeri Hessunpoika on pystytty tekemään.

helmerin_kummit

klo 11.13 Hugo paljastaa Merkitysyllätyksen numero 2. Hugo on hetki ennen juhlia puikkelehtinut kissamaisella sulavuudella yleisön tuolien alla piilottaen viiden tuolin alle Hugo-merkin. Hugo-merkkien ilahtuneet löytäjät saavat lavalta yllätyskassit, joissa on terveisiä Merkityskirjoilta ja Merkityskummeilta. Kassissa on myös Merkityskirjojen kulttuurikumppani Sinfonia Lahden tarjoamat konserttiliput Lumiukko-joulukonserttiin. Mau ja wau!

IMG_3921

klo 11.15 Viimein aamun tähtihetki on käsillä: on aika paljastaa Helmeri Hessunpoika -kirja liinan alta! Helga ja Hugo ihastelevat sitä yhdessä, kunnes Hugo tekee hämmästyttävän huomion: kirjassa puhutaan Luovista Merkitysassistenteista. Mitä ihmeitä sellaiset ovat?

IMG_3928

Helga kertoo, että kuka tahansa lastenkirjoista kiinnostunut on voinut antaa Tellulle ja Annalle ehdotuksia ja vinkkejä kirjan sisältöön. Tarinaan parhaiten sopivat on valittu mukaan ja assistenttien nimet komeilevat nyt kirjan alussa.

klo 11.16 Merkitysyllätys nro 3: ihkaelävä Merkitysassistentti, viisivuotias Eemeli saapuu äitinsä kanssa lavalle. Nokialainen Eemeli on antanut Helmerille lajivinkiksi geokätköilyn! Äiti ja Eemeli kertovat yleisölle, kuinka heidän perheensä on innostunut harrastuksesta.

merkitysassarilavalla

 

klo 11.19 Jatketaan yhdessä Merkitysassistenttien ja heidän luovien tuotostensa ihastelua. Reilun pelin säännöt kirjaan on laatinut Westendinpuiston koulun 2 A viime keväänä. Helgan uniikin ja ihastuttavan uimapuvun taas on suunnitellut Merkitysdesigner Olivia.

helgan_uikkari.jpg

Koko kirja on täynnä toinen toistaan hienompia joukkoluovuuden taidonnäytteitä. (Tarinat joukkoluovuuden takaa voit lukea täältä: merkityskirjat.fi/joukkoluovuus)

klo 11.21 Hugo tekee tarkan havainnon kirjasta. Siinä puhutaan myös hyvän mielen bonuksesta, joka osoittautuu Merkitysyllätykseksi numero neljä. Katsotaan yhdessä Helmeri Hessunpojan suojelijan videotervehdys suoraan Hartwall Areenalta:

klo 11.23 Huudetaan yhdessä yleisön kanssa yksi kirjasta löytyvä tsemppiriimi Jokereille niin kovaa, että se kuuluu Moskovaan asti. Lätkäjätkien tsemppiriimit Hugo ja Helga ovat tehneet kesällä Runomaratonin Lastenkirjapajassa yhdessä lasten kanssa. Muistellaan hetki kaiholla tuota hienoa yhteisöllistä hetkeä (josta voit lukea lisää täältä).

lätkäjätkät2.jpg

 

klo 11.24 Helga muistuttaa yleisölle, että Helmeri Hessunpoika -kirja on paitsi yhteisöllinen lastenkirja myös hyvää tekevä lastenkirja. Sen myynnillä tuetaan lasten liikuntaharrastuksia! On viidennen Merkitysyllätyksen aika: kunniavieraana lavalle saapuu Pelastakaa Lapset ry:n Lahden yhdistyksen puheenjohtaja Marjo-Riitta Asunen, joka kertoo julkkariyleisölle Eväitä Elämälle -ohjelman hienosta työstä Lahdessa. Koko maassa tuettiin viime vuonna ohjelman avulla yhteensä jopa 1600 lasta. Hugo ja Marjo-Riitta heittävät uutisen kunniaksi näyttävät ylämaut!

IMG_3941.JPG

klo 11.26 Julkkareiden vihoviimeisenä Merkitysyllätyksenä Hugo aikoo paljastaa julkkariyleisölle, minkä lajin Helmeri lopulta lajikokeilujen jälkeen löytää. Helga ehtii onneksi juuri juuri estää spoilauksen. Helga muistuttaa, että jokaisen pitää saada lukea se kirjasta ihan itse. Päivän lavatähdet kiittävät yleisöä ja saavat raikuvat aplodit.

klo 11.28 Lava tyhjenee ja messuyleisö rientää tutustumaan Helmeri Hessunpoika kirjoihin Merkityskirjojen ja Sinfonia Lahden yhteiselle osastolle:

kirjantekijät_osastollaan.jpg


Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjat saat kätevästi verkosta merkityskirjat.fi/verkkokauppa tai joulun alla seuraavista tapahtumista:

merkityskirjojen_joulumyynti

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s