Kirjan syntyprosessi · Merkityksellisiä juttuja

Merkityskirjojen parhaat hetket vuonna 2018

Startupin elämään kuuluu väistämättä se totuus, että kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu tai toivottu. Joskus se on pelkästään positiivinen asia. Sattumalta voi nimittäin tapahtua jotain vieläkin parempaa. Merkityskirjojen vuoteen 2018 mahtui erilaisia yllätyksiä niin hyvässä kuin pahassakin. Asiat menivät juuri niin kuin niiden oli tarkoitus mennä – olimmepa sitä suunnitelleet tahi emme. Tässä päättyneen vuoden merkittävimmät jutut kuukausi kuukaudelta.

Tammikuu

Kissamainen satutuokiomme sai ensi-iltansa Lahden Lasten Talvikarnevaalien avajaisissa (kenraaliharjoituksen yleisönä toimi edellisellä viikolla Päiväkoti Tarinan ihanat lapset). Tuolloin satutuokion pitivät kirjantekijät Tellu ja Anna, ja hieman jäi kaihertamaan, että pitäisikö lavashowta kuitenkin jollain tapaa elävöittää…

Satutuokioita pidimme vuoden aikana yhteensä 11 ja Elliweera Esmeraldan torkkupeitto on jo aika mahtavan kokoinen. Katso vaikka itse.

Helmikuu

Niin se lavashown elävöittäminen?! Voisimmeko kenties herättää Helgan ja Hugo-kissan henkiin? Olisihan se lapsista varmasti paljon kiehtovampaa kuulla tarinaa roolihahmojen kertomana! Mutta olisiko meistä siihen? Emmehän me kuitenkaan ole ammattinäyttelijöitä… Ei kai sitä auta muu kuin kokeilla.

 

Hugon housuihin ja Helgan hamoseen hyppäämistä testasimme ensimmäistä kertaa ihanan Reunan kirjakaupan avajaisissa (Helgan oranssi tukka tosin saatiin vasta seuraavaan esiintymiseen). Uniikiksi tämän kouvolalaisen kirjakaupan tekee karvainen ilmapiirijohtaja Nappi, joka otti mielellään myös eläinsuojelutyötä tukevan kirjamme valikoimiinsa. Helgan ja Hugon debyytistä kirjakauppa-avajaisissa voit lukea tarkemmin täältä.

Maaliskuu

Helga ja Hugo hyppäsivät ensimmäistä kertaa isolle ohjelmalavalle Jyväskylän Kids & Pets -messuilla. Ja kyllä vain: satutuokio todellakin koki melkoisen faceliftin Helgan ja Hugon puikoissa. Ai että sentään!

Merkityskirjojen osallistava satutuokio oli hauskalla tavalla opettavainen, sekä lapsille että aikuisille! Lapset saivat osallistua mm. äänestämällä ja selvästi viihtyivät ja saivat samalla pohtia luontevalla tavalla eläinsuojelutyötä. Suosittelen lämpimästi kaikkiin lastentapahtumiin.

Markkinointi- ja myyntipäällikkö Hanna Kiilamaa, Jyväskylän Messut

Kids & Pets -messuille valmistuivat myös ihanat Maufulness-korttimme, jotka ovat täynnä kissamaisia elämänviisauksia eli hugismeja.

Huhtikuu

Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan yhteisöllinen tekeminen käynnistyi, kun Joukkoluovuuden maksuton verkkokauppa avautui ensimmäistä kertaa.

Kirjan ja ruusun päivänä ilahdutimme yhdessä Kukkapiin kanssa lahtelaisia lapsiperheitä piilottamalla kymmenen Hugo-merkkiä leikkipuistoihin. Hugo-merkin löytäjä sai noutaa Kukkapiistä lapselle Helga Hidalmiina -kirjan ja aikuiselle ruusun.

 

Lue lisää hyvän mielen tempauksestamme Etelä-Suomen Sanomien jutusta.

Toukokuu

Helga Hidalmiina ja Hugo-kissa tekivät jälleen uuden aluevaltauksen ja lähtivät mukaan Helsinki City Run -juoksutapahtumaan. Helga hölkkäsi puolimaratonin Hugon hurjalla kannustuksella tuhansien muiden juoksijoiden joukossa. Lue kisaraportti täältä.

 

Saimme Helmeri Hessunpojalle ensimmäisen Merkityskummin, kun Vääksyn Lääkärikeskus päätti lähteä tukemaan kotimaista lastenkirjallisuutta ja kauttamme vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksia. Oi onnea, oi iloa!

Helga ja Hugo vierailivat Lahden kaupunginkirjaston lemmikki-illassa.

Kulttuurikumppanuus Sinfonia Lahden kanssa sinetöitiin jatkuvaksi myös Helmeri Hessunpoika -kirjan kohdalla. Sinfoninen piirustuspöytämme saa siis jatkossakin ilahduttaa pieniä vieraita yhteisissä tapahtumissamme.

Kesäkuu

Lahden Runomaratonilla pidimme historian ensimmäisen Luovan Lastenkirjapajan, jossa joukkoluovuus kukki ensi kertaa livenä yhdessä lasten kanssa. Lastenkirjapajassa syntyneet riimit löytyvät tietenkin Helmeri Hessunpoika -kirjasta.

typajakansikuva

Helmeri sai toisen Merkityskumminsa, kun vesi- ja energiayhtiö Nivos päätti lähteä mukaan tukijaksemme. Eläköön!

Heinäkuu

Helmeri Hessunpoika sai kerrassaan mahtavan suojelijan ja joukkoluovuus jälleen ihan uuden muodon, kun yksi kaikkien aikojen kiekkolegendoista Raimo Raipe Helminen lähti iloksemme mukaan tarinaamme. Raipe lupasi, että Helmeri saa jääkiekon lajikokeilussa ylleen Raipen junioriaikaisen pelipaidan. Lue juttu Tamperelainen-lehdestä.

09-10-18 - 12-49-19 no.116621

Lasten kanssa tehdyn yhteisöllisen Raipe-haastattelun voit lukea täältä.

Elokuu

Lahti Block Partyssa pidimme vuoden toisen Luovan Lastenkirjapajan. Yhdessä lasten kanssa visioitiin osana kaupunkikulttuuritapahtumaa millainen olisi kerrostalon yhteisöllinen miljöö parhaimmillaan, ja miltä Helgan ja Helmerin kotitalo ulospäin näyttää.

Helga Hidalmiina sai Lahden Half Marathon Weekend -tapahtumassa rinnalleen mahtavan Merkitysjuoksijat-joukkueen. Myös juokseminen voi olla todella yhteisöllinen kokemus, kuten Merkitysjuoksijat saivat huomata Hugon jälleen villisti kannustaessa jokaista juoksijaa. Lue täynnä tunnetta oleva tapahtumaraportti täältä.

Helga ja Hugo vierailivat ensimmäistä kertaa myös Merkityskirjojen uuden järjestökumppanin luona, kun perinteinen Tohinaa Tiukulassa -tapahtuma keräsi Pelastakaa Lapset ry:n toimiston täyteen lapsiperheitä.

Syyskuu

Syyskuun ensimmäisenä päivänä vietettiin Lahdessa kaupungintalon puutarhajuhlaa ja avoimia ovia. Hugo ja Helga katsoivat asiakseen käydä kertomassa uudelle kaupunginjohtajalle, että lahtelaisvoimin tehdään paljon hienoa lastenkulttuuria, kuten nyt esimerkiksi vaikkapa hyvää tekevää yhteisöllistä lastenkirjallisuutta. Tuparilahjaksi Pekka Timoselle ojennettiin tietenkin ihkaoma Helga Hidalmiina -kirja.

2018-09-01 12.38.37

Uusi kaupunginjohtaja vaikutti iloksemme varsin kulttuurimyönteiseltä, mutta myös kissamyönteiseltä. Kärsivällisesti hän esitteli Hugolle kaupungintalon kissafasiliteetteja, mm. suorimman reitin vieraiden hiekkalaatikolle.

Sopivien yhteistyökumppaneiden löytämiseksi tehty kova työ kantoi hedelmää parahiksi sadonkorjuuaikaan. Merkityskummisopimukset allekirjoitettiin syksyllä Hintsa Performancen (HeiaHeia), Fressin ja Fazer Alku-brändin kanssa. Saatoimme huokaista syvään, sillä rahoitus Suomessa painettavan kauttaaltaan nelivärisen laatukirjan painokustannuksiin oli näin saatu yritysyhteistyöllä kasaan. Voi elämä! Kiitos Merkityskummit!

Lokakuu

Syksyllä allekirjoitimme sopimuksen myös uuden painokumppanimme Markprintin kanssa. Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirja painettaisiin meitä tekijöitä lähellä Lahdessa. Kiitos Markprint! Syksyn aikana meitä kirjantekijöitä sparrasi, rohkaisi ja kannusti upea kustannustoimittajamme Satu Laatikainen. Kiitos Satu!

Lokakuussa oli viimein aika saatella Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirja painoon. Uuteen painokumppaniimme voit tutustua Helga ja Hugo kirjapainossa -videon myötä.

Lokakuussa vietettiin myös monissa kouluissa lukukuuta. Tellulla oli ilo ja kunnia tehdä ensimmäinen kouluvierailu Espoon Westendinpuiston kouluun, jossa Helmerille Reilun pelin säännöt yhteisesti työstänyt koululuokka opettajansa Reija Telsavaaran kanssa opiskelee. Tellu puhui ensin koko koululle lukemisesta, kirjoittamisesta ja luovan työn tekemisestä, jonka jälkeen yhdessä merkitysassistenttiluokka 3 A:n kanssa tehtiin vielä pieniä luovuusharjoituksia.

Marraskuu

Vuoden ehdoton kohokohta oli tietenkin Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan julkaisu, joka tapahtui edellisvuoden tapaan Lahden Kätevä & Tekevä -messuilla. Tällä kertaa tosin myös julkkarijuhlat olivat yhteisölliset. Niistä voit lukea tarkemmin täältä.

Kuun lopussa Helga ja Hugo saivat käydä palkitsemassa Lahti City ry:n järjestämässä joulukauden avauksessa piirustuskilpailun voittajan painotuoreella Helmeri Hessunpoika -kirjalla. Pääsipä siinä yhteydessä Hugo myös kuiskuttamaan pukin korvaan lahjatoiveensa eläinsuojelun hyväksi.

Joulukuu

Joulukuu alkoi järjestökumppanimme Pelastakaa Lapset ry:n hyväntuulisella Joulujuoksu-tapahtumalla. Sattuipa niin somasti, että Helga ja Hugo nähtiin tanssahtelemassa ja Helga myös hölkkäämässä illan Kymmenen uutisten loppukevennyksessä!

Joulukuussa tehtiin myös ensimmäinen virallinen visiitti Merkityskirjoittaja Tellun ja kirjamme suojelija-Raipen kotikaupunkiin, kun Merkityskirjat otti myyntipöydän Tullikamarin Design Joulutori -tapahtumassa. Oli suuri ilo päästä kertomaan yhteisöllisen lastenkirjasarjamme tarinaa lukuisille uusille kasvoille ja pukinkonttiin lähti ilahduttava määrä hyvää tekeviä lastenkirjoja.

Joulumyyjäisiin valmistimme myös pienet testierät Isämiehen inkiväärihunajaa sekä Hugon hunajaista huulivoidetta. Inkiväärihunajat tekivät niin hyvin kauppansa, että niitä ei jäänyt enää verkkokauppaan myytäväksi, mutta loput huulivoiteet on hetki sitten lisätty valikoimiimme, nyt vain pitää olla nopea, jos haluaa saada omansa. (Päivitys myöhemmin: huulivoiteet on loppu, siksi verkkokauppalinkki on poistettu.)

Että sellainen vuosi meillä! Ja tämä oli siis vain kooste vuoden huippuhetkistä. Tervetuloa seuraamaan tarinamme kasvua myös alkaneena vuonna. Jos kaikki menee, kuten toivomme, on Merkityskirjat tämän vuoden lopussa jo kokonainen trilogia! Mau ja wau, miten kutkuttava visio.

Kaikkea hyvää alkaneeseen vuoteen 2019 kaikille Merkityskirjojen ystäville! Jos haluat tsempata meitä eteenpäin kohti kolmatta hyvää tekevää lastenkirjaa, teet sen kaikkein parhaiten vierailemalla verkkokaupassamme kirjaostoksilla. Totuus nimittäin on se, että kaikesta kovasta työstä huolimatta kirjamyynti on ollut vaisumpaa kuin olisimme toivoneet. Pienkustantajalle kirjojen myyminen on selvästi kaikkein haastavin sektori. Tästä pääset Merkityskirjojen verkkokauppaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s