Kirjan syntyprosessi · Merkityksellisiä juttuja

Ensimmäinen Luova Lastenkirjapaja takana: wau mitä riimejä Runomaratonilta!

Marraskuussa ilmestyvä Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa on yhteisöllinen lastenkirja. Ja sehän tarkoittaa sitä, että me kirjan tekijät olemme avanneet kirjan luovan prosessin osittain joukkoluovuudella työstettäväksi. Mau ja wau!

Osa kirjamme luovista ideoista saatiin Joukkoluovuuden maksuttoman verkkokaupan kautta (lue lisää), mutta kirjan sisältöä tehdään yhteisöllisesti myös ihan kasvokkain. Merkityskirjojen ensimmäinen Luova Lastenkirjapaja toteutettiin 16. kesäkuuta osana Lahden Runomaratonin ohjelmaa.

IMG-20180616-WA0004

Yhteisöllisiä tsemppirunoja kirjan sivuille

Helga Hidalmiina ja Hugo-kissa ohjasivat lasten riimittelyä työpajatyyliin Lahden ydinkeskustan coworking-tila Dooroomissa. Missä voisikaan olla parempi luoda yhteisöllisiä runoja kuin yhteisöllisissä työtiloissa (joissa myös Merkityskirjojen toimisto sijaitsee)! Puitteet luovuudelle olivat siis täydelliset ja lopputulokset sen mukaiset. Helga ja Hugo olivat todella vaikuttuneita lasten sanataideoivalluksista!

Kannustusrunot tulevat kirjassa Helmerin jääkiekkolajikokeiluun. Tällä hetkellä (pidätämme oikeuden muutoksiin!) käsikirjoituksessa lukee näin:

Valmentaja kertoi, että joukkueen tapoihin kuului myös vaihtopenkiltä kannustaminen runomuodossa. Liikunnan lomassa kehittyisi huomaamatta myös luova ilmaisu, eikä joukkueessa tarvittaisi kirosanoja lainkaan. Valmentaja oli Helmeristä vähän omituinen, mutta hyvällä tavalla.

Työpajan aluksi pohdittiin lasten kanssa, millaista on mukavalta tuntuva kannustaminen (ei siis välttämättä sellaista kuin aikuisten suusta joskus jääkiekkokatsomossa saattaa luikahtaa) ja ketkä aivan erityisesti kaipaavat kannustusta. Eivät joukkueen parhaat pelaajat, vaan erityisesti he, jotka ovat hieman epävarmoja. Sitä paitsi myös epäonnistuminen kuuluu urheiluun ja kannustusta tarvitaan muulloinkin kuin menestyksen hetkellä.

Yhdessä tehtiin huomio, että monet urheilujoukkueiden omat ryhmähenkeä nostattavat huudot on riimitelty loppusointuja hyödyntäen. Katsoimme muutamia inspiroivia esimerkkejä Helsinki Cupin jalkapallojoukkueilta.

Sopivia sanoja, kannustavia lauseita

Jokainen työpajalainen sai ensin hetken aikaa miettiä yksittäisiä hyvän mielen sanoja ja/tai lauseita, jotka sopisivat omasta mielestä osaksi kannustusrunoa.

Erään työpajalaisen paperista Helga bongasi inspiroivan lauseen: jatka samaan malliin. Tuo lause otettiin yhdessä tarkempaan käsittelyyn ja ensin haettiin lista sanoja, jotka rimmaisivat malliin-sanan kanssa.

IMG-20180616-WA0003

Näitä sanoja sitten yhdessä makusteltiin ja todettiin, että sanat TALLIIN, HALLIIN ja PALLIIN voisivat tavalla tai toisella sopia jääkiekkoaiheiseen kannustusriimiin. Kokeiltiin monia erilaisia lauseita, joita sanoista voisi muodostaa Jatka samaan malliin -lauseelle pariksi. Lasten mainioista ja Hugoakin riemastuttaneista ideoista syntyi näin kolme erilaista riimivaihtoehtoa.

Jokainen työpajaan osallistunut sai äänestää riimeistä omaa suosikkiansa ja eniten ääniä saanut painettaisiin mukaan Helmeri Hessunpoika -kirjaan. Marraskuussa sitten selviää, että mikä kuvassa näkyvistä riimeistä vei voiton. Aika jännittävää eikö vain? Kirjaan painetaan myös kaksi muuta Luovassa Lastenkirjapajassa syntynyttä riimiä.

IMG_20180616_191542_108

Seuraava Lastenkirjapaja Lahti Block Partyssa

Vaikka Helmeri Hessunpojan tarina valmistuu jo kovaa vauhtia, on siellä vielä yksi suuri aukko joukkoluovuudella täytettäväksi. Seuraava Luova Lastenkirjapaja pidetään osana Lahti Block Partya lauantaina 11. elokuuta. Seuraamalla Merkityskirjoja somessa (Facebook ja Instagram) saat työpajasta tarkempaa tietoa, heti kun sellaista jakoon laitamme.

Lämmin kiitos Merkityskirjojen historian ENSIMMÄISEN Luovan Lastenkirjapajan ihanille ja luoville osallistujille. Meillä oli tosi hauskaa!

Niin ja tulipa Runomaratonilla samalla testattua myös Dooroomin salin toimivuus satutuokioareenana. Hyvin toimi! Tätä upeaa entistä pankkisalia voi siis vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. (Kuvat satutuokiosta: Elina Vilpakka)

 

PS. Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaa tukevan Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa -kirjan voi jo nyt ennakkotilata verkkokaupastamme. Ennakkotilaajan etuna tarjoamme mahdollisuuden osallistua kirjan esilehdille painettavaan Minun lajini -tapettiin. Yhteisöllisen lastenkirjan erikoisuus tämäkin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s