Ilmastoilahdus-podcast · Merkityksellisiä juttuja

Uutisten viikko on ihmeitä täynnä: Hugo-kissamme debytoi toimittajakissana Etelä-Suomen Sanomissa!

Merkityskirjojen Hugo-kissa on tällä viikolla tutustunut oikean sanomalehden tekoon Etelä-Suomen Sanomissa ja sai Uutisten viikon kunniaksi kirjoittaa ensimmäisen uutisensa ihan oikeaan lehteen. Hugo on vuonna 1914 perustetun sanomalehden historiassa ensimmäinen avustajakissa.

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi tänään (4.2.2022) Renkomäen koulun kakkosluokasta, jonka opettaja Riikka Mäkeläinen on ottanut niin sanotusti ”kaikki keinot käyttöön” tehdäkseen ympäristökasvatuksesta lapsille innostavaa ja monimediallista.

Viime vuonna luettiin aktiivisesti ympäristöpääkaupunki Lahden lahjoittamaa Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjaa (Merkityskirjat 2021) ja loppuvuodesta tarinallisuutta hyödynnettiin osana opetusta kuuntelemalla Helgan ja Hugon ilmastoilahdus -podcastia ja tehtiin siihen liittyviä tehtäviä (jaksoupotukset ja tehtävät vapaasti hyödynnettävissä täällä.)

Etusivun juttuvinkki Etelä-Suomen Sanomissa. Kuvassa lasten itse tekemät ilmastoagenttitunnukset, joiden askarteluohjeet löytyvät podcast-sarjan päätösjakson tehtävämateriaaleista.

Varsinaisen uutisen viereen sai Hugo tassuttaa oman ”kainalojuttunsa” Kehräkummun ilmastoilahdusseikkailusta. Koska painetussa lehdessä palstatila määrittelee aina jutun pituuden, on tänään Etelä-Suomen Sanomissa julkaistu juttu editoitu ammattitaidolla lehden toimituksessa sopivan mittaiseksi.

Merkityskirjat julkaisee kuitenkin nyt Hugon alkuperäisversion kokonaisuudessaan, olkaapas hyvät:

Kehräyssähköllä lämpenevä talo voi olla totta tulevaisuudessa

Kissatalosta löytynyt erittäin salainen agenttipuhelin ratkaisi ihmisten ilmastoahdistusongelmat.

Kehräkummun kissatalossa on pantu merkille hännättömän palvelusväen jatkuvasti lisääntyvä huoli ympäristön tilasta. Osa löytöeläintalossa vierailevista ihmisistä on ollut vajoamassa vakavaan ilmastoahdistukseen. Siksi Kehräkummussa on päätetty aloittaa säännölliset ilmastoagenttiseikkailut, joilla etsitään arkisia ilmastoilahduksia.

– Itse en koe ilmastoahdistusta, sillä vierailin viime vuonna ympäristöpääkaupunki Lahdessa. Siellä näin, miten pienilläkin arkisilla jutuilla voi vaikuttaa sekä ympäristön että ihmisen hyvinvointiin. Ne paranevat usein samoilla asioilla, kertoi Kehräkummun ensimmäiseen agenttiseikkailuun osallistunut 11-vuotias Helga Lehmusvirta.

Hanna Lehmusvirta, 42, sen sijaan kuuluu ilmastoahdistuksen riskiryhmään. Onneksi hänen neuvokas tyttärensä oli jälleen saapunut Kehräkumpuun maufulness-viisauksien äärelle etsimään ongelmaan ratkaisua.

Ratkaisu löytyi hieman yllättäen matkapuhelimesta, jota moni vieras oli luullut aivan tavalliseksi kännykäksi. Kyseessä oli kuitenkin erittäin salainen agenttipuhelin, jonka avulla on mahdollista ottaa yhteys salaisiin ilmastoagenttikouluttajiin.

Ensimmäisenä agenttipuhelimeen vastasi tulevaisuustutkija Elina Hiltunen, joka korosti, että tutkittu tieto on avain ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Kun tietoa saadaan lisää, on helpompi toimia oikein ja suunnitella aiempaa kestävämpiä ratkaisuja. Ihminen on historian aikana tehnyt paljon keksintöjä, joihin on ollut vaikea uskoa.

– Kukapa olisi sata vuotta sitten uskonut, että me ihmiset kävelemme puhelin-televisio-radio-kamera-laite eli kännykkä taskussamme. Auringosta ja tuulesta saadaan valjastettua puhtaampaa energiaa ihmisten käyttöön, aiemmin sekin oli uskomattomalta tuntuva juttu. Tällaisilla ympäristön kannalta paremmilla ratkaisuilla menemme kohti parempaa tulevaisuutta, Hiltunen totesi Etelä-Suomen Sanomille.

Mikään ei siis ole mahdotonta. Ilmastoilahdusseikkailulla innostuttiin muun muassa pohtimaan, voitaisiinko kissojen mystinen kehräys ottaa kehräysgeneraattorilla talteen ja hyödyntää tulevaisuudessa energianlähteenä. Ehkäpä näin.

Vanhempi liikennepuistokonstaapeli Maltti muistutti Kehräkummun ilmastoagenttikokelaille, että liikenne aiheuttaa valtavasti ympäristökuormaa. Valitsemalla julkisen liikennevälineen tai auton, joka hyödyntää uusiutuvaa polttoainetta, voi matkustaa vähäpäästöisemmin.

– Empiiriset havaintoni liikenteestä todistavat, että ilmaston kannalta kiistatta paras päästö on hikipäästö. Näille päästöille altistumme aina, kun kuljemme jalan tai polkupyörällä, mutta suihku tehoaa niihin tutkimusten mukaan nopeasti, Maltti kertoi.

Ilmastoagenttikokelaat saivat huomata, että jo Kehräkummun lähiympäristöön tehty lyhyt agenttiseikkailu paljasti arjesta lukuisia ilmastoilahduksia. Ilmastoilahdukset ovat kaikkein tehokkainta lääkettä ilmastoahdistuksen torjuntaan.

teksti: Hugo-kissa

Hugo-kissa sai oppia projektin aikana, että lehdessä näkyvä juttu on aina tiimityötä. Toimittajan juttua editoidaan niin, että jutulle varattu palstatila saadaan käytettyä fiksusti ja kokonaisuus on lukijaystävällinen.

UUTISTEN VIIKON OPEVINKKI:
Podcast-sarja ympäristökasvatuksen tukena

  • Hugo-kissan tassuttaman uutisen tapahtumat ovat poimintoja Helgan ja Hugon ilmastoilahdus -podcastin tarinoista. Maksuton viisiosainen podcast-sarja tehtävämateriaaleineen on vapaasti alakoulujen hyödynnettävissä.
  • Nykyisessä opetussuunnitelmassa korostuu monilukutaito osana laaja-alaista oppimista. Podcast-sarjan hyödyntäminen on esimerkki monimediallisesta oppimisesta. 15-20 minuutin mittainen jakso tehtävineen sopii hyvin esimerkiksi ympäristöopin tunnille, mutta pedagogisia yhteyksiä löytyy myös muun muassa äidinkieleen ja kuvaamataitoon.
  • Sarja on lahtelaisen pienkustantamo Merkityskirjojen tuottama, ja se on rahoitettu sponsoreiden tuella sekä Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKESin toimittaja-lastenkirjailija Terhi Kankaalle myöntämällä apurahalla.
  • Sarja tehtävämateriaaleineen löytyy osoitteesta www.ilmastoilahdus.fi
  • Podcast-sarjaa edeltäneen Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan verkkoversio luettavissa maksutta täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s