Merkityksellisiä juttuja · Merkityskumppanit & Merkityskummit - merkityksellistä yritysyhteistyötä

TULOSSA SYKSYLLÄ: lasten ilmastoilahdus®-podcastissa ensimmäisinä vieraina ”liikennepuistokonstaapeli” Maltti ja futuristi Elina Hiltunen

Helmikuussa Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi julkaistu Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -lastenkirjamme saa syksyllä jatkoa ympäristökasvatusta tukevan, maksuttoman podcast-sarjan muodossa.

Helga Hidalmiina ja Hugo-kissa saavat sarjassa ilmastoilahdusta tukevia käytännnön vinkkejä yllätysvierailta, muun muassa tulevaisuustutkija Elina Hiltuselta ja vanhemmalta liikennepuistokonstaapeli Maltilta.

Ensimmäisen kerran ilmastoilahdus-sana esiintyi siis helmikuussa julkaistussa lastenkirjassa Helga ja Helmeri ilmastoagentteina. Kirjan meiltä tilasi Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -projekti. Uudissanan synty sai alkunsa yhteisissä keskusteluissa hankkeen johtaja Milla Bruneaun kanssa.

Milla haastoi meitä kirjantekijöitä taklaamaan tarinassa ilmastoahdistusta positiivisella lähestymistavalla, jotta lapset saisivat kasvaa toisenlaiseen asenneilmapiiriin. Jäimme miettimään, millä termillä uuden sukupolven ympäristöasennetta voisi oivallisesti kuvata.

Merkityskuvittaja Anna visualisoi Merkityskirjoittaja Tellun ajatuksen pohjalta sukupolvien ympäristöasenteet havainnekuvaan. Nykylasten vanhemmat ovat usein ilmastoahdistujia, kun taas heidän vanhempansa edustavat ilmastoummikkoja. Tämän sukupolven yleiset, ympäristölle ehkä haitallisetkin arkirutiinit johtuivat useimmiten pelkästä tiedon puutteesta.

Nämä stereotypiat ovat tietysti ääripääkärjistyksiä, mutta tieto on havaintojemme mukaan selvästikin lisännyt tuskaa. Juuri meidän oma sukupolvemme kärsii turhan paljon ilmastoahdistuksesta. Haluamme kuitenkin uskoa, että lapset voivat kääntää ajattelun myönteiseksi. Ilmastoahdistuksesta ei voi hypätä suoraan innostukseen, vaan välissä on koettava pieniä arkisia ilmastoilahduksia.

Vielä kaksi ilmastoilahduskumppania haussa!

Sarjan käsikirjoitustyö on parhaillaan kiivaana käynnissä ja etsimme vielä sarjaan paria yhteistyökumppania, joiden tuella tämä ympäristökasvatusta tukeva lastenkulttuuriavaus mahdollistetaan. Sarjaa ovat lähdössä sponsoroimaan Vääksyn Lääkärikeskus, Nivos, Lahden musiikkiopisto sekä Etelä-Suomen Sanomat. Lämmin kiitos luottamuksesta! Haussa on vielä kolme sarjaan sopivaa vierasta sekä kaksi kumppania. (Jos tiedät vastuullisesti toimivan yrityksen/yhteisön, jonka sydäntä lähellä on sekä lastenkulttuuri että ympäristöasiat, niin saa vinkata ottamaan yhteyttä! info@merkityskirjat.fi)

Varastostamme loppuunmyytyä Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -lastenkirjaa voi lukea verkossa veloituksetta Merkityskirjojen Issuu-tilillä. Jos pidät tarinasta ja haluat kirjan iki-ikiomaksi, kannattaa olla nopea, sillä viimeiset kappaleet ovat myynnissä Lahti-Pisteessä (Kauppakeskus Trion kakkoskerros) sekä Booky-verkkokaupassa. Uusintapainosta ei näillä näkymin ole tulossa.

Ilmastoilahdus® on Merkityskirjat Oy:n rekisteröimä termi, joka yhdistää lahtelaiskustantamon ympäristökasvatuksellisia tuotantoja Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s