Merkityksellisiä juttuja

Asikkalassa juhlitaan lukuviikkoa: kunta lahjoitti jokaiselle ekaluokkalaiselle ympäristöteemaisen lastenkirjan

Tällä viikolla vietetään perinteistä lukuviikkoa teemalla ”Lukutaito on kansalaistaito”. Asikkalan kunta päätti muistuttaa omille lukemaan oppineille koululaisilleen, että myös ympäristöystävällisyys on tärkeä kansalaistaito.

Kirjalahjoitukset tehtiin Anianpellon koululla tiistaiaamuna 6. huhtikuuta. Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka, sivistysjohtaja (vs.) Petri Haapanen ja lastenkirjailija Terhi Kangas luovuttivat kirjat luokkien oppilaskuntien edustajille. Pandemian vuoksi tämän isompaa yleisöä ei voitu kutsua koolle.

Asikkalan kunnan sivistysjohtaja (vs.) Petri Haapanen ja kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka levittivät ilmastoilahdusta ja lukuiloa Anianpellon koululla Lukuviikon kunniaksi.

Kirjalahja oli naapurikunta Lahden ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi julkaistu Helga ja Helmeri ilmastoagentteina. Terhi Kankaan kirjoittaman kirjan on kuvittanut lahtelainen kuvittaja-graafikko Anna Aalto. Kirjan on Merkityskirjat-kustantamolta tilannut Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -hanketta hallinnoiva Kestävä Lahti -säätiö.

Ikola-Norrbacka istuu säätiön hallituksesta, sillä teemavuosi on merkityksellinen myös Lahden pienille ympäryskunnille.

– Hallituksen kokouksessa esiteltiin tätä ympäristökasvatusta tukevaa lastenkirjaa, jonka Lahti jakoi helmikuussa omille ekaluokkalaisilleen. Päätimme tilata kirjat myös Asikkalaan. Lahjoitamme omat kirjat myös syksyllä koulutiensä aloittaville. Vaikka ympäristöasioita käydään kirjassa läpi vahvasti lahtelaisin esimerkein, on kaikki lasten oivaltamat ilmastoilahdukset sovellettavissa kenen tahansa arkeen, kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kertoo.

Ikola-Norrbacka muistuttaa, että pienikin kunta voi ottaa monessa asiassa isommista mallia ja sovittaa tekemisen omaan, sopivankokoiseen mittakaavaansa. Naapurikunnan kunnanjohtajana hän kokee, että Lahden menestys ympäristöasioiden edelläkävijänä on koko Suomen menestys.


Ilmastoilahdus leviää Lahdesta

Lahti on 12. Euroopan ympäristöpääkaupunki. Historian pienimmän ja pohjoisimman ympäristöpääkaupungin tekemisiä on alkuvuoden aikana noteerattu useaan otteeseen ympäri maailmaa kansainvälisissä medioissa. (Lisätietoa www.greenlahti.fi)

Myös lastenkirjailija Terhi Kangas iloitsee Asikkalan kunnan kirjalahjasta juuri teemaviikolla, joka tänä vuonna muistuttaa erityisesti siitä, että lukutaitoa tarvitaan kaikissa elämänvaiheissa. Juuri lukemaan oppineita ekaluokkalaisia on Kankaan mukaan erityisen tärkeä innostaa lukemisen maailmoihin.

– Tässä tapahtui nyt juuri se, mihin kirjammekin innostaa. Lasten ilmastoagenttiseikkailu ympäristöpääkaupungissa päättyy kohtaukseen, jossa suppakuopassa asuva Siippo Superkisu nimittää lapset maailman ensimmäisiksi ilmastoilahdusagenteiksi. Agenttien avulla ilmastoilahdus leviää myös Lahden ulkopuolelle, Kangas kertoo.

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjaa voi lukuviikon kunniaksi lukea veloituksetta verkkoversiona: https://issuu.com/merkityskirjat

Lukukeskuksen vuosittain järjestämä Lukuviikko tarjoaa tietoa lukutaidon merkityksestä ja vaikutuksesta yhteiskunnassa. Koulut, päiväkodit, kirjastot ja muut Lukuviikkoon osallistuvat toimijat voivat hyödyntää kampanjan sisältöjä vapaasti ja nostaa esiin lukemisen ja lukutaidon merkitystä Lukuviikon aikana omasta näkökulmastaan: http://www.lukuviikko.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s