Kirjan syntyprosessi · Merkityksellisiä juttuja

Karva-assarimme viimeinen työtehtävä – Maire-kissa osallistuu kirjajulkkareihin pilvenreunalta

Lauantaina 6.2. vietämme Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan julkkareita. Kirjanteon prosessi on ollut aiemmista poikkeava monella tapaa. Ensinnäkin jo siksi, että kirjalla on ollut tilaaja, joka on osallistunut kanssamme kirjan suunnitteluun ja joka on viime kädessä tehnyt päätökset.

Oman hyvää tekevän kirjatrilogiamme kanssa olemme voineet tehdä joka käänteessä juuri niin kuin oma viiksikarva on ohjannut. Kahden naisen All inclusive -ratkaisussa kaikki on hyvin suoraviivaista. Ja usein aika vauhdikastakin.

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirja jää tietysti muistoihimme myös ikävän k:lla alkavan kiusankappaleen vuoksi. Se on lyönyt leimansa jokaiseen vaiheeseen. Olimme ehtineet suunnitella kirjan joukkoluovuuden aloittavaa hahmopuuhapajaa osaksi kevään live-tapahtumia, mutta verkkoonhan siinä sitten mentiin niin, että heilahti.

Myös työryhmän kanssa pidetyt työpajat, joissa linjasimme yhdessä kirjan viestinnällisiä tavoitteita ja tärkeimpiä sisällöllisiä yksityiskohtia, tarkoittivat Teams-alustalla keskustelevia etäpäitä ja kirjainsymboleita.

Poikkeusolot ovat kieltämättä vieneet väkisinkin fiilistä, mutta onneksi sekä Lahden kaupungin ympäristökasvattajien että ympäristöpääkaupunkihankkeen viestinnän kanssa jokainen vaihe on mennyt supersujuvasti. Työ on edennyt alusta loppuun erittäin yksimielisessä rintamassa. Koko kirjatiimimme on tyytyväinen lopputulokseen.

Hetki ennen H-hetkeä

Raskas poikkeusvuosi sai meidän perheessämme kammottavan surullisen lopun, joka vei joulumielenkin mennessään. Joulukuun 17. päivä jaoin Merkityskirjojen somekanaviin tämän kuvan:

Tämä kuva jäi kännykkääni kaikkein viimeiseksi otokseksi Mairesta.

Teksti kuului näin:

Oikolukupuuhia karva-assarin tsemppauksella kotisohvalla! Tämä on aina niin jännä vaihe: lähellä, mutta kuitenkin vielä aika kaukana. Kustantamomme ensimmäisen tilauskirjan julkkareita vietetään Lasten Talvikarnevaaleilla 6.2.2021. Jos korona suo. Toivotaan todella, että suo! Sekä julkkarit että monta muutakin juttua…

Vähänpä tiesin. Talvikarnevaalit siirtyivät kevääseen eikä kymmenen hengen kokoontumisrajoitus mahdollista minkäänlaisia live-julkkareita.

Vähänpä tiesin. Neljä päivää myöhemmin jouduimme viemään rakkaan Maire-kissamme viimeistä kertaa eläinlääkärille.

Kissojen inspiroima lastenkirjasarja

Vaikka Merkityskirjat on vasta muutaman vuoden ikäinen, on kustantamomme karva-assarivahvuudesta hyvästelty jo kolme ihanaa ystävää. Ensimmäisiä virallisia työparikuvia meistä otettiin Annan kotona, kun suunnittelimme Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan joukkorahoituskampanjaa.

Turo ja Viivi olivat tuolloin huolehtimassa aitojen kissamaisuuksien tallentumisesta suunnitelmiin.

Vasemmalla Annan sylissä Turo ja Tellun sylissä Viivi. Karva-assareiden tassunjäljet ikuisesti sydämissämme.

Olemme kaksi hullua kissanaista. Rakastamme kissoja yli kaiken. Ehkä juuri siksi ymmärrämme toisiamme niin poikkeuksellisen hyvin. Vaikka monessa mielessä olemme kovin erilaisia, tekee kissarakkaus meistä erottamattomia. Ilman tuota yhteyttä ei koko pienkustantamoamme olisi välttämättä ikinä syntynyt.

Olimme toki haaveilleet yhteisestä lastenkirjasta jo vuosia, mutta se merkittävä liikkeelle paneva voima oli löytökissa Hugo, jonka tapasin ensimmäisen kerran syksyllä 2016 tamperelaisessa kissakahvilassa. Tapaamisemme lopuksi Hugo käski minun ottaa välittömästi yhteyttä Annaan, jotta voisimme viivyttelemättä aloittaa ihanista löytökissoista kertovan, eläinsuojelutyötä merkittävästi tukevan kirjamme suunnittelun. Loppu onkin sitten historiaa.

Helga HiIdalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan julkkareita juhlittiin Kätevä & Tekevä -messuilla marraskuussa 2017.

(Esikoiskirjamme tarkemman syntytarinan voit halutesssasi lukea täältä.) Paljon on mahtunut näihin vuosiin: iloa, riemua, onnistumisen tunteita, mutta myös menetyksiä ja pettymyksiä. Kustantamomme on tehnyt moneen otteeseen suunnanmuutoksia, kun kaikki ei olekaan mennyt suunnitelmiemme tai toiveidemme mukaan. Suurin muutos lienee se, että keskitymme jatkossa nimenomaan Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirjan kaltaisiin tilaustöihin.

Tämä kaikin puolin onnistunut pilottitoteutus vahvisti sen, että juuri tässä on se erikoistuminen, joka on meille tähtiin kirjoitettu. Pienen toimijan on usein vähän pakkokin erikoistua, jos haluaa pärjätä markkinoilla.

Tosin tämä valinta ei ole pakko laisinkaan, vaan viiksikarvojemme meille osoittama tie.

Kaikkien aikojen sisältöyllätys!

Tätä bloggausta kirjoittaessani somessa järjestettäviin mielikuvitusjulkkareihin on aikaa tasan viikko. Lämpimästi tervetuloa kaikki mukaan ilmaiseen Facebook-tapahtumaamme. Siippo Superkisu on kutsunut huisin mielenkiintoisia julkkarivieraita kotisupalleen!

Kirja ei ole vielä tullut painosta, joten olo on ehkä siksikin vielä hieman epätodellinen. Onko kirja muka todella aivan pian jo valmis juhlittavaksi?

Jokaisessa kirjassamme on jokin tietty kohtaus/kuva, joka sykähdyttää sydäntäni ihan erityisesti. Tässä kirjassa sykähdytyskuva löytyy heti sivulta yhdeksän. Juuri ennen aineiston painoon menoa Anna ehti tehdä yhden pienen, mutta erittäin annamaisen ja huippumerkityksellisen lisäyksen, jonka hän teki minulta mielipidettä tai lupaa kysymättä. Sellaista ei tarvittu. Anna tiesi sen.

Katsokaapa, mitä ihanaa Siippo Superkisun kotisupan kirjahyllystä löytyy:

Voitte ehkä arvata, ettei kyyneleistä meinannut tulla loppua, kun tämän Annan yllätyksen viimeisellä oikolukukerralla huomasin. Mikä oivallus ja mikä kerrassaan ikimuistoisen ihana osanotto kissaihmiseltä kissaihmiselle. Tuhannet kiitokset vielä kerran maailman paras Anna! Millainen työpari ja ystävä minulla onkaan!

Helga ja Helmeri ilmastoagentteina -kirja on nimiösivun mukaan omistettu lahtelaisille ja muille ympäristön ystäville.

Sydämessäni se on omistettu myös Mairelle. Rakkaalle karva-assarillemme, joka teki vielä äärimmäisen tarkan oikoluvun viimeisinä työtehtävinään. Kiitos Maire kaikesta. Olit kissojen kissa.

Merkityskirjoittaja Tellu

Ps. Tämän tekstin jälkeen varmasti arvelet, että uuden kirjamme sankari Siippo Superkisu oli minun ja Annan keksintö. Vaan ehei, Siipon on piirtänyt meille 6-vuotias Julie hahmopuuhapajassamme. Yhdessä kirjatiimin kanssa valitsimme kaikista hahmoehdokkaista kolme finalistia, ja lukijat äänestivät Facebookissa Superkisun voittoon. Itselläni mieli lähti kirjoittamaan heti hahmot nähtyäni tarinaa, jossa seikkailisi upea ja uljas Taikapöllö, joten salaa toivoin Taikapöllön voittoa. Toki nyt kun kirja on valmis, tuntuu Siipon läsnäolo kirjassa ainoalta oikealta. Superkisusta kuoriutui täydellinen sankari ympäristöteemaiseen tarinaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s