Kirjan syntyprosessi · Merkityksellisiä juttuja

KOLUMNI: Lastenkirja sanoittaa tunteita

Lastenkirjallisuus on yksi parhaista tavoista käsitellä lapsen kanssa teemoja, joihin voi olla vaikea tarttua. Hyvin tehty lastenkirja auttaa, kun sanat ovat hukassa eikä oikein tiedä miten keskustelun aloittaisi – ja vieläpä lapsentasoisesti. Kun kirja on luettu yhdessä, ovat sekä lapsi että aikuinen virittäytyneet paremmin samalle taajuudelle.

Pedagogisesti tärkeitä lastenkirjoja tehdään Suomessa ilahduttavan paljon. Itse olen kuluneena kesänä saanut valmistella kuvittajakumppanini kanssa kirjaa, joka toivottavasti lunastaa paikkansa laatulukemistosta. Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirjassa Lehmusvirran perhe on päättänyt lähteä lomaperheeksi sijaisperheelle. Kirjan myynnillä tuetaan merkittävästi Perhehoitoliiton työtä.

Olen sitä mieltä, että tarinan on oltava tekijöilleen aidosti tärkeä, jotta se on uskottava. Lukija kyllä aistii intohimon ja sydämenpalon – tai sen puutteen. Me olemme kuunnelleet kustannustoiminnassamme vahvasti sydämen ääntä.

Aloitimme hyvää tekevän kirjasarjamme pari vuotta sitten teemalla, joka ei varmasti ollut yllätys kenellekään meidät tuntevalle. Kun kaksi kissaihmistä saa tehdä eläinsuojelua tukevan kirjan ihanien löytökissojen tarinoiden kautta, ei voi mennä pahasti pieleen. Iloksemme Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirja liikkuu edelleen hyvin kirjastoissa, vaikkei se ole enää uutuus eikä pienkustantamon kirjasarja vielä suurelle yleisölle tuttu. Kirja myy siis itse itseään kirjastonhyllyllä.

Myös toisinkoiseemme valikoitui itselleni luonteva ja läheinen aihe auki kirjoitettavaksi: lasten liikunta ja Helmeri Hessunpojan tarinan kautta lapselle sopivan liikuntalajin löytämisen vaikeus. Kirjalla tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden liikuntaharrastuksia.

Nyt koimme olevamme valmiita tekemään kirjan aiheesta, joka ei ole meille omakohtaisesti läheskään niin tuttu kuin kaksi ensimmäistä, mutta äärimmäisen tärkeä. Omasta lähipiiristäni löytyy onneksi sekä sijaisperhe että sijaisperheen lomaperhe, joten olen saanut substanssituntemusta Perhehoitoliiton lisäksi arvokkailta kokemusasiantuntijoilta.

Silti marraskuussa ilmestyvän kirjan julkaisu jännittää enemmän kuin aiemmat. Yksi fiktiivinen, lyhyt tarina ei tietenkään voi edustaa kattavasti suomalaista sijaisperhetoimintaa, mutta toivon sydämestäni, että olemme onnistuneet kuvaamaan muutamia mahdollisimman aidolta tuntuvia tilanteita, joita lomaperheessä voitaisiin kokea. Niin, että kun kirja on lapsen kanssa luettu, voi keskustelu perheiden monimuotoisuudesta alkaa. Kotona, kerhossa, päiväkodissa tai koulussa.

Tuo keskustelu on vielä monin verroin arvokkaampaa kuin lastenkirja voi koskaan olla.

Terhi ”Tellu” Kangas
Merkityskirjoittaja

Kolumni julkaistu Perhehoitoliiton Perhehoito-lehdessä 5/19

Helgan ja Helmerin viikonloppuveli -kirja tulee myyntiin 2.11. Kätevä & Tekevä -messuilla Lahdessa, jonka jälkeen sen voi ostaa myös verkkokaupastamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s