Merkityssatupajat

Merkityssatupajat™ Caravan-messuilla: Hugo ja Helga karavaanareina

Syyskuussa Lahden Messukeskussa järjestetyillä Caravan-messuilla Merkityskirjojen Helga ja Hugo viihdyttivät lapsia kolmen tilaajalle räätälöidyn puuhapajan voimin.

Hugon reissurinkkapajan jälkeen ohjelmassa oli Caravan-satupaja ja hieman myöhemmin Matkamaisemapaja. Kaksi viimeistä muodostivat yhdessä Merkityssatupaja™-kokonaisuuden, jollaista ei ole aiemmin nähty.

Mutta jatkossa näitä toteutuksia nähdään takuulla – niin ihanan innokkaasti lapset tarinantekoon ystävystemme kanssa osallistuivat!

Näin uniikki Merkityssatupaja™ eteni

Lastenkirjailija Terhi ”Tellu” Kangas oli kirjoittanut Caravan-messuille tilauksesta teemaan sopivan sadun. Vaan kun kirjailijat ovat joskus hieman hajamielisiä, oli Tellu unohtanut sadusta ison joukon adjektiiveja. Voi sentään!

Onneksi apuun tulivat luovat lapset. Helga muistutteli ensin lapsille adjektiivin luonteesta: se siis vastaa aina kysymykseen millainen. Pienemmätkin osallistujat saivat nopeasti juonesta kiinni isompien lasten näytettyä esimerkkiä.

Lasten kanssa listattiin sitten puuttuva määrä adjektiiveja, jotka Hugo kirjasi ylös. Lapset eivät siis tienneet mihin kohtaan tarinaa oma adjektiivi osuisi – ja siitähän se hauskuus juuri syntyikin. Lopullisessa sadussa osa adjektiiveista on varsin osuvassa kohdassa, osa taas aivan kummallisessa asiayhteydessä. Adjektiivit lisättiin tarinaan listausjärjestyksessä.

IMG_20190921_121455~2

Kun satu oli saatu valmiiksi, piti se tietysti vielä kuvittaa. Niinpä valtakunnan lahjakkain piirtäjäkissa Hugo tarttui tussiin, ja piirsi matkamaisemakuvitukseen ääriviivat. Lapset saivat sitten tulla maisemia värittämään tai piirtämään siihen lisää yksityiskohtia. Jokainen tietysti myös signeerasi oman osuutensa yhteisöllisestä taideteoksesta.

Lopputulosta voit ihailla tästä blogikirjoituksesta. Lasten ideoimat adjektiivit on merkitty satuun suuraakkosin ja lihavoituna.

Caravan-satu: Hugo ja Helga karavaanareina

Reissurinkan pakkaaaminen oli tuottanut Hugo-kissalle pienoisia vaikeuksia – vaan ihmekös tuo, kun Hugo oli lähdössä karavaanarikissaksi aivan ensimmäistä kertaa elämässään. Onneksi Lasten Caravan-karnevaalin MUKAVAT lapset olivat kovin avuliaita, joten KARVAINEN Helga Hidalmiina ja HIENO Hugo-kissa pääsivät lopulta matkaan oikein pakatun reissurinkan kanssa.

img_20190921_1416532.jpg

Tarkoituksena oli ajella PELOTTAVALLA matkailuautolla luonnonhelmaan, ja lähteä hieman patikoimaan. Se oli Hugo-kissasta erityisen jännittävää, sillä Kehräkummun kissatalossa löytökissat saivat ulkoilla ainoastaan HIEKKAISESSA aitauksessa. Helga oli kuitenkin luvannut kissatalon emäntä Elliweera Esmeraldalle pitää kissaystävästään ISOA huolta. Hugo oli valinnut patikointikohteeksi Hämeen Ilvesreitin, kuinkas muutenkaan: ilveshän on ILOINEN kissaeläin.

Matkakohde sopi ystävyksille siksikin erinomaisesti, että ajomatka Ilvesreitille ei olisi kovin pitkä. Karavaanarielämä oli molempien mielestä hyvä aloittaa hieman lyhyemmällä testireissulla. Sitten kun he olisivat pesunkestäviä karavaanareita (hyi olkoon, miten Hugo inhosikaan ajatusta pesusta), voisivat he lähteä vaikkapa SURULLISEEN Norjaan vuonoille patikoimaan tai miksei vaikka TUULISEEN Keski-Eurooppaan asti. Matkailuautollahan taittuivat toki pidemmätkin matkat.

IMG_20190921_141701~2
Löydätkö kuvasta surullisen Norjan? Vihaiset maatalot saavat parhaillaan väriä pintaan. Värikkäät jänikset kurkistelevat jo kummun takaa.

Ystävysten ensimmäinen caravan-reissu alkoi PIENESSÄ säässä. Vaikka molempia oli hieman etukäteen mietityttänyt, miten he saisivat matkailuautossa ajan kulumaan, ei sen suhteen lopulta ollut minkäänlaista ongelmaa. Matkailuautoilu oli itse asiassa monin verroin hauskempaa kuin vaikkapa lentokoneessa istuminen. Sieltä kun ei nähnyt maisemia kuin pienen hetken alussa ja lopussa.

Automatkalla he sen sijaan ehtivät nähdä jo lyhyessä ajassa VIHAISIA maataloja, vastaantulevia HARMAITA autoja sekä monen monta syysruskan värjäämää metsikköä. Yhden laidalla istui lauma VÄRIKKÄITÄ jäniksiä. Hugo ei ollut koskaan nähnyt elävää jänistä – eikä muuten Helgakaan, joten karavaanarin elämä osoittautui jo ensiajelulla olevan täynnä NOPEITA elämyksiä.

Koska matkailussa evästauot ovat aina ehkä kaikkein hauskinta, pysähtyivät ystävykset matkan varrella myös PÖRRÖISELLE taukopaikalle. Hugo kaivoi rinkasta eväsrasiallisen LOISTAVIA kissannappuloita, ja tarkan harkinnan jälkeen päätti tarjota niitä Helgallekin. Helga väitti olevansa edelleen aamupuurosta aivan vatsa killillään, mutta kiitti tarjouksesta mitä kohteliaimmin. Hän tiesi, että omien kissannappuloiden jakaminen oli Hugolta KELTAINEN rakkauden teko.

Ensimmäisestä yhteisestä caravan-matkasta tulisi tässä reissuseurassa taatusti HASSU.

IMG_20190921_155944~2

IMG_20190921_155949~2

Sunnuntaina messuilla olikin sitten ihan uusi assistenttijoukko tarinaa kirjoittamassa ja kuvittamassa, joten lopputuloksesta tuli aivan toisenlainen! Sehän tämän Merkityssatupajan hienous juuri onkin: takuulla uniikki toteutus, joka on aina osallistujiensa näköinen.

Helga ja Hugo kiittävät sydämestään kaikkia Lasten Caravan-karnevaaleilla viihtyneitä pieniä ja isoja messuvieraita! Kylläpä olikin lystiä!

Ehkäpä taas ensi vuonna nähdään?


Sopisiko yksilöllinen Merkityssatupaja™ ohjelmanumeroksi myös teidän tilaisuuteenne tai tapahtumaanne? Ota yhteyttä: info@merkityskirjat.fi

Helgan ja Hugon seikkailuista Kehräkummun kissatalossa voit lukea lisää eläinsuojelutyötä tukevasta Merkityskirjasta Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s