Kirjan syntyprosessi

Esikoislastenkirjan syntyprosessissa onnenhuuma kohtaa synnytystuskat

Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana on meille molemmille tekijöille kuin kolmas lapsi. Paino sanalla KUIN. Korostan heti alkuun, että kyseessä on metafora. Kirja ei tietenkään ole läheskään yhtä tärkeä kuin lapsi, mutta meille tekijöille melkein heti seuraavana arvoasteikossa. Olemme Merkityskirjojen kanssa äärimmäisen tosissamme. Haluamme, että Helga Hidalmiinalla alkunsa saava kirjasarjamme saa pitkän ja onnellisen elämän.

Myös kirjan syntyprosessi on myötäillyt hämmentävän paljon lapsen odotusaikaa. Antakaas kun kerron.

Noin kuusi vuotta sitten puhuimme ensimmäisen kerran Annan kanssa, että jossain kohtaa elämää teemme yhdessä lastenkirjan. Oivalsimme, että kyseessä on meidän yhteinen unelmamme, jonka toteuttamiseen olisimme juuri oikea kaksikko. Ihan niin kuin nuoripari suhteen vakavoituessa linjaa, että perheenlisäys sitten joskus olisi molempien mielestä upea asia.

Mutta ei vielä. Ensin järjestellään elämä: luetaan opinnot loppuun, sukelletaan työelämään ja hankitaan ehkä oma yhteinen koti. Niinpä mekin ensin kehitimme ammattitaitoamme tahoillamme itsenäisinä yrittäjinä ja kasvatimme omia rakkaita lapsiamme, muun muassa lukien heille paljon hyvin tehtyä lastenkirjallisuutta.

Aika tarkkaan vuosi sitten tuli valaistus (kerron tästä joskus toisella kertaa tarkemmin, sillä se on ihan oma tarinansa). Lähetin Annalle viestin Facebookissa: ”Anna, NYT me teemme sen lastenkirjan!” Se oli ikään kuin hetki, jolloin pariskunta on yksimielinen siitä, että nyt olisi oikea aika kasvaa perheenä. Tässä kohtaa osa pareista aloittaa ihan systemaattisen yrittämisen, joka saattaa olla henkisestikin rankka ja pitkä prosessi, sillä lapsethan eivät saa alkuaan aikuisten päätöksestä. Tämän tiedän itsekin omien kokemusten ja pettymysten kautta.

Kun tammikuussa yritykseni sai Merkityskirjojen kehitystyöhön Tekesin innovaatiosetelin, oli se ensimmäinen haalea kakkosviiva raskaustestissä. Itkin onnesta. Jos kaikki menisi hyvin, unelmasta voisi tulla totta. Intoilimme kyllä innovaatiosetelistä, mutta emme vielä uskaltaneet kertoa ihmisille, mihin se liittyi. Merkityskirjasta ei ollut vielä mitään ulkoisia merkkejä.

Saimme lasketuksi ajaksi päivämäärän 4. marraskuuta, kun mahtava yhteistyökumppanimme Kätevä & Tekevä -messut lupasi, että julkkareita voidaan viettää osana messuohjelmaa. Kätevä & Tekevä -messut oli yksi niistä luottoystävistä, joille uskalsimme paljastaa orastavan onnemme suurena salaisuutena, jota ei vielä saisi kertoa eteenpäin.

Alkoi raskauden ensimmäinen kolmannes, jolloin aloimme jo keskenämme varovaisesti elää tulevaa ja varautua kaikkeen siihen ihanaan, mitä Merkityskirjat elämäämme toisi. Kaikki oli kuitenkin vielä epävarmaa, koska raskauden alkuvaiheessa voi tapahtua mitä vain.

Raskaudesta tuli julkinen, kun joukkorahoitus maaliskuun lopussa alkoi. Se oli koko prosessin henkisesti rankin vaihe, jolloin myös aamupahoinvointi oli kovimmillaan. Oksetti, huimasi, väsytti ja mieli myllersi. Pelkäsimme keskenmenoa, vaikka raskausviikkoja olikin jo reilusti takana. Jos emme saisi asettamaamme minimisummaa kasaan, unelma romuttuisi. Se oli äärimmäisen pelottava ajatus.

Minimitavoite täyttyi toukokuussa viikko ennen kampanjan päättymistä. Huokaisimme syvään helpotuksesta. Itse itkin jälleen kerran onnesta. Nyt kaikki näytti äkkiä paljon, paljon paremmalta. Saimme uutta uskoa, että Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana todellakin näkisi päivänvalon. Vaikka jäimmekin tavoitesummasta, oli tämä yhteisöllinen äitiyspakkaus aivan mieletön kädenojennus, josta olemme valtavan kiitollisia edelleen.

20170526_153929

Onnistuneesta joukkorahoituksesta alkoi raskauden seesteinen vaihe. Aamupahoinvointi ei enää kiusannut, olo oli superenerginen ja maha pyöristyi kauniisti, mutta vielä oli ihanasti aikaa valmistautua uuteen tulokkaaseen. Ultraäänen kuva alkoi pikkuhiljaa tarkentua viivapiirroksista Annan upeisiin värikylläisiin kuvituksiin, jotka ovat täynnä yksityiskohtia, joita olemme henkeä pidätellen yhdessä ihastelleet. Ihanko todella olemme luoneet jotain noin kaunista aivan itse?

 

Viimeinen kuukausi on eletty raskasta loppuraskautta. On alkanut närästää ja kolottaa, ja tuleva elämänmyllerrys on yhtäkkiä ollut pelottavankin lähellä: ehdimmekö saada kaiken valmiiksi (messuosaston, julkkariohjelman, verkkosivuston ja verkkokaupan) ennen uutta tulokasta. Välillä odotusaika on ollut suorastaan tuskaisaa. Voi kunpa Merkityskirja olisi jo onnellisesti maailmassa!

Onneksi tukenamme odotusajassa on ollut mahtava kustannustoimittajamme Satu Laatikainen. Hän on ollut kuin neuvolan terveydenhoitaja, joka on antanut paitsi ammatillisia ohjeita myös äärimmäisen tärkeää henkistä tukea. ”Te pystytte tähän kyllä. Teistä tulee upeat vanhemmat tälle hienolle lapselle. Muistakaa pitää myös itsestänne huolta.”

Eilen oli Helga Hidalmiinan viimeinen neuvolakäynti Painotalo Plus Digitalilla. Lahtelaisen painokumppanimme luona kävimme vielä kerran tarkastamassa, että kaikki on juuri niin kuin pitää, hetki ennen synnytystä. Tarkastelimme vedoksia yhdessä PPD:n ”kätilö” Jyrki Vattulaisen kanssa.

Ensi maanantaina painokoneet käynnistyvät, ja siinä kohtaa tulee suurin ero oikean lapsen odotusaikaan. PPD:n painokoneet hoitavat ponnistusvaiheen puolestamme. Meidän osaltamme synnytystuskat ovat nyt ohi, on vain suuri positiivinen jännitys tulevasta.

Muutaman viikon päästä saamme Helga Hidalmiina kissojen kunniavieraana -kirjan painotuoreena käsiimme. Se hetki tulee takuulla olemaan täynnä onnenkyyneleitä.

Siitä hetkestä alkaa uusi ajanjakso elämässä. Toivomme, että meille tärkeä ja rakas Merkityskirja tuo paljon iloa ja merkitystä kaikkialla siellä, missä on läsnä. Lupaamme tehdä parhaamme vastuuntuntoisina vanhempina.

Helga Hidalmiinalle on jo valittu ensimmäiset Merkityskummit. Fazerin Alku-puurot ja Mehujehu ovat meille äärimmäisen tärkeitä tukijoita, jotka auttavat meitä Helga Hidalmiinan kasvatustyössä.

messuliput

Ps. Merkityskirjojen Facebook-sivulla on parhaillaan käynnissä arvonta, jossa voit voittaa liput Kätevä & Tekevä -messuille ja Helga Hidalmiinan julkkareille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s